Monday, March 05, 2007

Kashba dappermarkt

Vrienden zullen zich verbazen als ze horen dat ik ooit op de dappermarkt ben geweest. Overigens ze verbazen zich ook als ik zeg dat ik fietsend de stad in ben geweest. Er was een tijd dat ik me ergerde aan mensen die me zagen als snob, nu zie ik het vooral als een frustratie waar zij mee moeten leren omgaan.

Anyways de dappermarkt is uitgeroepen tot beste markt van nederland. Gekozen uit 750 markten. Felicitations should be given of course, maar eigenlijk is het een beetje lachwekkend. Natuurlijk is het er 'appletaart-met-koffie-gezellig', maar dat komt vooral door de allochtonen die er komen en die er stands bemannen. Het deed me denken aan een ander stereotype: koude hollanders vs warme buitenlanders.

Iedereen die ooit in een kashba is geweest of dat nu die van Damascus of (my personal favorite) Fez is geweest zal teleurgesteld terugkomen van zijn dagtochtje naar de Dappermarkt. Het is in de Kashba waar je ziet wat interactie tussen mensen is, waar zintuigen exploderen inplaats van gestreeld worden en waar herinneringen worden gemaakt. Nu is het natuurlijk niet mijn wens om de Kashba als illegaal importproduct naar Nederland te halen om zo wat warmte in de kilte van deze warme winter te brengen, maar het is mijn bedoeling om perspectief aan te reiken (voor diegene die daar natuurlijk behoefte aan heeft).

Steeds meer ontdek ik als zwaar geintegreerde allochtoon dat mijn oorsprong mij net zoveel te bieden heeft als mijn toekomst en dat de culturele en historische rijkdom waar ik uit voortgekomen ben waardevoller is dan menigeen denkt. Nu moet ik ook toegeven dat discussies of ik met mijn dubbele nationaliteit wel loyaal genoeg ben aan Nederland mij een stuk minder geintegreerd heeft gemaakt. Want het is juist dit soort discussies die ervoor zorgen dat ik steeds meer naar mijn oorsprong kijk. Dat ik steeds meer behoefte krijg aan meer Marokkaanse dan Nederlandse vrienden.

Doordat getwijfeld wordt aan mijn loyaliteit loop ik bewust en onbewust anders over de Dappermarkt. Niet met de sensatie dat ik op de beste markt van Nederland rondloop, maar met de teleurstelling dat Nederland het qua 'marktbeleving' absoluut niet haalt bij Marokko.

Overigens in de Commelinstraat (zijstraat van de Dappermarkt) ongeveer 10 meter de straat in zet een Marokkaanse bakker met de lekkerste Marokkaanse broodjes en lekkernijen die er zijn. Dus als je toch een beetje geur, kleur en oprechte vriendelijkheid wil ervaren....


Ga weer proberen meer te schrijven. Blijf allemaal lezen.


Farid